Nieuwsbrief #5: januari 2021

JkrCqG9qzHB11kWie had ooit verwacht dat we “terug een gewoon jaar” als een wens zouden uitspreken; als iets waar we met intens verlangen naar uitkijken!

1

Beste lid of sympathisant van Op de Spiegel vzw,

Voor vele nieuwkomers wordt het wellicht nooit meer zoals het was. Zij moesten al wat hen lief was achterlaten in hun thuisland. Met vallen en opstaan proberen zij een nieuw leven op te bouwen.

Dankzij jouw steun slagen zij er toch in om dit moeilijke pad te bewandelen. Velen malen dank hiervoor!

In deze nieuwsbrief willen we enkele hoopvolle getuigenissen met jullie delen. We vonden deze zo puur en oprecht dat we ze jou onversneden voorschotelen.

Wil jij onze werking ondersteunen via een gift? Dan kan dat door storting op het rekeningnummer van Op de Spiegel vzw: BE 37 5230 8108 7328.

2

Safya en Yasser

Gelukkig Nieuwjaar ik wens jullie het allerbeste,

Mijn ervaring met de organisatie is geweldig, Ik heb veel goede raad gekregen en jullie hebben me geholpen aan het begin van mijn route hier in Begiè. Ik kan jullie geleerd om deel te nemen en samen te werken binnen de groep. Ik ben dankbaar dat ik Diane en Suaad heb leren kunnen. Diane heeft me goed geholpen en heeft me Ans leren kunnen. Zij helpt me met de taal en staat altijd voor me klaar. Mijn ervaring bij lijnguapolis is goed, ik spreek nog niet perfect Nederlands,maar mijn basis is al goed. Ik kan nu het oudercontact van mijn dochters goed verstaan en mijn e-mail allen lezen, dat is heel prettig. Bedankt, Diane en Suaad en Bart en Maria en de anderen ik kan niet genog woorden vinden om jullie te Bedanken.

Hallo ik ben Ans, ik ben bij Safya terechtgekomen na een oproep van Diane via vrijwilligersgroep van Oxfam in Mortsel. Wat eerst gewoon bijles Nederlands was is snel meer geworden dan dat. Nederlands oefenen is nog altijd de hoofdzaak, maar recepten en levenservaring uitwisselen, elke keer binnenkomen in een warme thuis voor 3 prachtige meisjes en mogen meemaken dat de jongste je absoluut niet-Arabische naam ook begint te zeggen,als ze voor de rest nog niet zoveel kan praten; de sprankeltjes vreugde in een verder compleet van de pot gerukt jaar. Dus ik wil ook jullie enorm bedanken dat ik via jullie Safya heb leren kuunnen, en over dat nederlands ja dat goed gaat.

Met vreindelijk groenten en houden jullie gezond

Safya en Yasser”

3

Habte

“Ik ben Habte uit Eritrea op 10/2015 naar België gekomen. Ik heb twee zonen van 10 jaar, van 7 jaar en een babytje dochter van 8 maanden. Mijn zonen Yafiet en Sammy in Eritrea geboren. Mijn dochter Yorusalem hier geboren. Mijn vrouw Luwam en mijn zonen zijn op 01/2018 naar België gekomen.

Na de Nederlands 1.2 gevolgd ik ben voor de eerst keer in Turnhout al 6 maanden van uit Olen met de bus als schilder gewerkt. en dan in Olen met een bouwfirma al 2 maanden gewerkt. Ik vind dat een beetje moeilijk. Omdat mijn Nederlands is niet zeer goed. dus ik snapt niet heelmaal wat zegt mij de baas. en veel boos tegen me. Ik heb heel stress hadden. Ik kan niet verder meer. Gestopt.

Eigenlijk ik ben in de wacht lijst opleiding lasser via VDAB. Ik ben als lasser in Erietrea veel jaren gewerkt. Maar moet ik hier opnieuw een opleiding volgen. Ik heb bijna 1 jaar, half in Antwerpen en half in Sint-Katelijne- Waver genog opleiding lasser gevolgen. Dan ik moet werk zoeken. maar dat is heel moeilijk snel werk te vinden. Ik heb met veel firma’s gesolliciteerd. Niet gemakkelijk. Er is twee moeilijk vragen van de werkgever.

1, heb je auto?

2, hoeveel jaren ervaren heb jij?

nogmaal anders, maar ik vind niet moeilijk.

Dat die ene heel belangrijk vraag ‘heb je auto?’ is voor me een beetje moeilijk. Eigenlijk toen was ik klaar met rijbewijs L. Ik kan auto rijden. maar ik geen auto hebben. Ik kan niet ook auto kopen. Dus geen werk vinden.

Eindelijk heb ik geld van Op De Spiegel VZW gekreegen. Dan auto gekocht. gelukkig heel snel werk gevonden. mijn leven dag na dag veel beter geworden. Nu heb ik auto, vast werk en gezond familie.

Ik wil heel graag van hart voor Daine Les bedanken voor Op de Spiegel vzw georgsienaert en mij verantwoordelijk gegeven. Zij is een van die mensen mijn leven verbetert. André Eritrean vluchtelingen ook hebben voor auto te kopen geld bij Op de Spiegel vzw gekreegen. En zij zijn auto gekocht en werk gevonden.

Alvast bedankt voor de Op de Spiegel vzw organiseren en het group.

Ik kan niet goed de steunen helemaal uitleggen. omdat ik heb geen genoeg nederlands. Jullie kunnen verbeteren mijn schrijft.

Bedankt voor begrijp me en best wensen gelukkig nieuwjaar 2021 voor alle vriendinnen Op de Spiegel vzw mensen.

Nog fijn nieuwe jaar!!! Tot ziens !!

groetjes habte”

4

Zahid en Hiba

“Bete leden van op de spiegel,

Ik wil jullie hier bedanken voor de sentjes die wij van jullie mogen ontvangen, en dan op ons gemak kunnen terug betalen, wij hebben met deze bedrag een printer kunnen kopen, die wij het echt nodig hadden tijdens mijn studie, eigenlijk heb ik afgestudeerd, maar mijn vrouw die ook aan het studeren blijft zij gebruiken. Het is nu ook gelukt met de hele afbetaling.

Kleine bedragen doen niet veel, maar toen in ons geval had wel veel betekent voor ons en heeft geholpen.

Met vriendelijke groeten

Zahid en Hiba”

Hier kan je een uitgebreid interview met Zahid lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s