Nieuwsbrief #3: juni 2020

JkrCqG9qzHB11k

Beste lid of sympathisant van Op de Spiegel vzw,

Vandaag valt de derde nieuwsbrief van onze vzw in je digitale brievenbus. Via deze weg willen we je op de hoogte houden van de handel en wandel van onze vzw, die onlangs haar eerste verjaardag mocht vieren!

Op de Spiegel vzw heeft als doel om in wederzijds vertrouwen een klein bedrag – dat na verloop van tijd terugbetaald kan worden – ter beschikking te stellen aan erkende vluchtelingen, om hen op die manier te ondersteunen op weg naar een zelfstandig bestaan.

In deze nieuwbrief

  • Algemene Vergadering: uitgesteld
  • Hoe erkende vluchtelingen hun weg vinden naar Op de Spiegel vzw
  • #geluksbrengers
  • Steun Op de Spiegel vzw

3 foto 1

Algemene vergadering: uitgesteld

De algemene vergadering van Op de Spiegel vzw moet naast een verplicht formeel deel ook vooral een feest zijn van onderlinge solidariteit en vriendschap. Hierbij hoort een hapje, een drankje en héél veel gezelligheid.

Het coronavirus houdt ons voorlopig nog in de greep. Daarom heeft het bestuursorgaan van Op de Spiegel vzw beslist om de algemene vergadering dit jaar niet te laten doorgaan op Wereld Vluchtelingendag, 20 juni. Statutair is dat mogelijk omdat ons eerste boekjaar loopt tot 31 december 2020 en we de eerste jaarvergadering pas na afloop van het eerste boekjaar moeten houden.

Natuurlijk vinden we het ongelofelijk jammer dat we de eerste verjaardagskaars van Op de Spiegel vzw niet samen met jullie kunnen uitblazen. Maar uitstel is geen afstel: we zoeken naar een nieuwe datum voor dit najaar en houden jullie op de hoogte.

3 foto 2

Hoe erkende vluchtelingen hun weg vinden naar Op de Spiegel vzw

Op de Spiegel vzw behandelt gemiddeld een drietal aanvragen per maand. Ieder dossier wordt grondig onderzocht vooraleer een natuurlijke verbintenis wordt aangegaan. Zo gaan we na in welke mate de aanvraag effectief bijdraagt tot een zelfstandig bestaan.

Dit kan het behalen van een rijbewijs B voor het vinden van een job zijn, of de aankoop van een wagen om in ploegen te werken. Maar ook de aankoop van een laptop, cursusmateriaal of het inschrijvingsgeld van een opleiding is mogelijk. Uiteraard reiken we goedkopere alternatieven aan indien deze evenwaardig zijn.

Hoe vinden de aanvragers hun weg naar Op de Spiegel vzw?

Vooral via mond-tot-mondreclame van personen die bij Op de Spiegel vzw een natuurlijke verbintenis hebben aangegaan. Het is fijn om vast te stellen dat onze aanpak gewaardeerd wordt en zijn vruchten afwerpt. Het nadeel is dat we daardoor vandaag nog te weinig proactief zoeken naar nieuwe noden.

De lat mag én moet hoger. We willen nieuwkomers de kans geven om zich verder te ontplooien volgens hun talenten, zodat ze volwaardig kunnen doorgroeien in onze maatschappij. Een duwtje in de rug om een zelfstandige activiteit op te starten, om een opleiding te volgen voor de erkenning van het diploma dat in het thuisland werd behaald, een bijkomende specialisatie die kansen biedt op een promotie,….

We begeven ons hiermee op nieuw en onbekend terrein. Daarom gaan we met Op de Spiegel vzw de noden eerst in kaart brengen.

Vandaar een warme oproep aan onze leden en sympathisanten: heb je ervaring op dit terrein of ken je iemand die zijn kennis met ons kan delen? Aarzel niet om ons te contacteren!

3 foto 3

#geluksbrengers

Op de Spiegel vzw steunt de campagne ‘De Geluksbrengers’ van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Met het klavertje vier tonen we dat we openstaan voor jonge vluchtelingen. Met deze campagne wil Vluchtelingenwerk Vlaanderen de komende maanden iedereen een geluksbrenger zien worden. Een verschil maken vergt weinig. Met een klein engagement op ieders maat: van simpelweg ‘hallo” zeggen tot een lokale vrijwilliger worden die jonge vluchtelingen helpt om hun toekomstdromen waar te maken.

3 foto 4

3 foto 5

Steun Op de Spiegel vzw

Draag je onze werking een warm hart toe? Stort maandelijks een kleine bijdrage op het rekeningnummer van Op de Spiegel vzw:

BE 37 5230 8108 7328

Of stel een doorlopende betalingsopdracht in op je bankapp. Zo kan je Op de Spiegel vzw eenvoudig blijven steunen – waarvoor een warme dankjewel!

Wil je de nieuwsbrieven van Op de Spiegel vzw graag rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Geef ons een seintje via het contactformulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s